Redigera dina bilder – här är programmen

juli 28, 2010  |  Photoshop, Tips och Trix

Att redigera sina bilder är något som fotografer gör allt mer nuförtiden – inklusive mig själv. Eller ska man säga retuschering eller manipulering? Välj själv. Men vilket program ska du använda för att redigera dina bilder på bästa sätt?

Det kryllar av program som du kan använda för att redigera dina bilder med. Vilka är mina favoriter och vilka andra program rekommenderar jag?

1. Adobe Lightroom

Det program som jag använder mest för att redigera mina bilder med är Adobes Lightroom. Lightrooms redigerare fungerar på samma sätt som Camera Raw (som ingår i Adobe Photoshop, om du har sett det programmet). Vilket duger utmärkt till det du behöver för enkelt lyfta bildens färger, kontrast osv.

Förutom en fantastiskt retuscherings funktion levereras även Lightroom med en del andra spännande saker. Bland annat en grymt bra sorterings funktion som slår det mesta (jag använder denna funktion väldigt mycket). Du kan även göra ett bildspel med dina bilder, skriva ut de eller göra ett snyggt webbgalleri.

Dessutom fungerar Adobe Lightroom fantastiskt bra tillsammans med Adobe Photoshop.

2. Adobe Photoshop

Jag använder i huvudsak Adobe Lightroom när jag redigerar mina bilder, men vid svårare retuscheringar används Adobe Photoshop.

Det finns två versioner av Photoshop, en för amatörer (Adobe Photoshop Elements) och en för proffs (Adobe Photoshop CS5).

Adobe Photoshop är ett avancerat verktyg med många funktioner. Men låt inte detta avskräcka dig. Du lär dig fort och det finns tonvis med information att hämta, både på nätet och i böcker.

3. Gimp

Efter att jag hört att Gimp, det bästa gratis redigeringsprogrammet, skulle vara ett bra alternativ laddade jag ner det för ett par dagar sedan. Ja, jag trodde det skulle vara bra, men inte så här bra.

Gimp är helt klart ett alternativ till Adobe Photoshop om du inte vill spendera flera tusenlappar på ett program. Många av funktionerna som Adobe Photoshop har har även hittat in i Gimp (det finns till och med funktioner i Gimp som senare kommit till Adobe Photoshop).

Du laddar ner Gimp gratis här: www.gimp.org

Här är de bästa gratis redigeringsprogrammen

Förutom Gimp kommer här en lista på ett antal gratis program där du kan redigera dina bilder i.

 1. Paint.NET
 2. PhotoFiltre
 3. Photoscape
 4. Picasa
 5. Pixia
 6. Pixelmator
 7. VCW Vicman’s Photo Editor

Om du skulle vilja använda din iPhone som fotoredigerare finns programmen här eller skulle vilja redigera dina bilder på internet finns 10 program här!

 • Fredrik

  Finns ett program som heter Darktable som på sikt kan bli en värdig ersättare (nåja, kanske inte för alla) för lightroom. Ganska tidigt i utvecklingen än så länge, men klart kompetent ändå.
  Fungerar för linux och Mac.
  http://darktable.sourceforge.net/

 • Ja, det såg ju helt okej ut. Men just nu var inte gränssnittet i närheten av Lightroom.

  Använder du programmet? Vad tycker du om det?

 • Pingback: De 10 bästa programmen för att redigera bilder online | Fotograf Oliver Wettergren()

 • Pingback: Läsarfråga: Vilket foto redigeringsprogram använder du? | Fotograf Oliver Wettergren()

 • Swedienne

  Jag har använt mig av Photoscape och känner mig bekväm med detta program efter att ha använt Ps-program ända tills min dator kraschade. Det som är irriterande med Photoscape är att programmet stänger ner i tid och otid när man har redigerat en bild och ska spara. Ett riktigt otyg när man har många bilder att redigera. Har tagit bort programmet och installerat om det två, tre gånger men det är ändå så här. Har du någon teori om varför det gör så?